waarom radio's
Hoe kom je erbij om radio’s te verzamelen.
Het is begonnen met de Saba radio met draaitafel, zie ook de foto van de radio, welke ik op zolder van een scouting gebouw vond. De radio was door de scouts behoorlijk mishandeld. De radio mocht ik meenemen. Deze heb ik hersteld in de oude staat, en dient al jaren als bijzet tafel.
Bij mijn schoonouders op zolder, ja weer een zolder, vond ik een draaitafel van bakeliet, de “hoedendoos”, zie ook hiervan de foto.
Schoonmoeder gaf mij de draaitafel, een familiestuk, met mijn verjaardag.
Tja, mede dankzij mijn technische opleiding en de passie voor techniek, is ook toen de vonk overgesprongen.
De geschiedenis van de radio wordt het beste verwoord in het boek “Radio Art”, geschreven door Robert Hawes. Hieronder een citaat uit dit boek:
“Het was Daved Hughes, die in 1879 ’s werelds eerste draadloze zender en ontvanger bouwde en demonstreerde. Hij construeerde een primitief zendapparaat uit stukken afvalhout, metaaldraad, kurk. zegellak en het mechaniek van een afgedankte klok, zette het in beweging en verbond het met zijn geïmproviseerde antenne (de stang van zijn open kolenhaard). Toen liep hij naar buiten met in zijn handen wat men ’s werelds eerste echte radio zou kunnen noemen: een net zo geïmproviseerd bouwsel bestaande uit een glazen medicijnpot met daarin een stalen naald die met een stuk springveer aan een brok steenkool vastzat en die gekoppeld was aan een kleine batterij en een telefoon hoorschelp. Daarin beluisterde hij de tikkende geluiden die door zijn zender werden uitgezonden. Zijn vinding, die hij met begrijpelijke opwinding presenteerde aan de hooggeleerde heren van het wetenschappelijke instituut, de Royal Society of Londen, werd door deze heren echter gebagatelliseerd. Bitter teleurgesteld had hij geen behoefte meer om het verloop van zijn experiment te publiceren. Het resultaat was dat hem het recht de uitvinding op zijn naam te krijgen onthouden werd en dat de ontdekking van de radio een tiental jaren opschoof, tot Marconi op het toneel verscheen. Marconi wist de uitvindingen voor een specifiek doel toe te passen, en dankzij zijn praktische geest, zakelijk inzicht en geld van zijn ouders, is hij degene die de radio geïntroduceerd heeft.
In de loop van zijn historie heeft de radio vele vormen en afmetingen aangenomen, meer dan enig ander apparaten dat in onze woonhuizen staat.
De omvangrijke toestellen uit de beginperiode werden als meubelstuk vermomd, maar gaandeweg legde de radio zijn valse schaamte af en daarna volgde wat nu als de "gouden tijd" van de radiokast wordt beschouwd: van de late jaren twintig tot de vroege jaren veertig.
De nieuwe modellen werden vooral populair toen de toepassing van kleurige kunststoffen de ontwerpers en fabrikanten alle vrijheid gaf hun verbeelding uit te leven.
Er verschenen toestellen in de vorm van hoge hoeden, bierflessen, theepotten en zelfs papegaaien, maar daarnaast bleef de productie van meer traditionele modellen gehandhaafd als afspiegeling van de toen heersende stijlen in de ontwerpkunst.
Door de opkomst van de televisie echter, verloor de radio zijn centrale plaats in de woonkamer.”
Huub van Luijt

De meeste foto's op deze site
zijn door Marjo Timmermans gemaakt.